Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών Τηλεπικοινωνιών η οικοδόμηση ισχυρού οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας

Στις πόλεις Παρίσι και Νεβέρ της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου 2022, υπό την Γαλλική Προεδρία, η Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος. Επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου, αποτέλεσε η ανάγκη οικοδόμησης ενός ισχυρού οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη που θα διασφαλίζει την προστασία και την ανθεκτικότητα των δικτύων και υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και η ετοιμότητα συλλογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας. Πρόσθετα, σημειώθηκε η ανάγκη επανεκτίμησης τυχόν γεωπολιτικών εξαρτήσεων των ευρωπαϊκών ευρυζωνικών δικτύων, υπό το πρίσμα τόσο του Ουκρανικού όσο και της ευρύτερης αστάθειας και αβεβαιότητας που παρατηρείται στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Σε παρέμβασή του, ο κύπριος Υφυπουργός επεσήμανε πως η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μία παγκόσμια ανησυχία, πιο επίκαιρη από ποτέ, προσθέτοντας πως είναι καθήκον μας η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ασφαλούς περιβάλλοντος πληροφοριακών και δικτυακών υποδομών, δικτύων και υπηρεσιών, που να διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών αλλά και να τους επιτρέπει να αντλούν τα μέγιστα οφέλη από την ψηφιακή οικονομία. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας και συντονισμού (CSIRT-Network και CyCLONE), δίνοντας παράλληλα ώθηση στην ολοκλήρωση και ταχεία εφαρμογή του νέου σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ενώ στάθηκε στη σημασία διευκόλυνσης της ανταλλαγής πληροφοριών -σε πραγματικό χρόνο- μεταξύ των κρατών-μελών (ΚΜ) καθώς και της θέσπισης μηχανισμού άμεσης τεχνικής υποστήριξης σε περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας συμβάντων και κρίσεων. «Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η εμπιστοσύνη είναι δομικά στοιχεία ενός ασφαλούς ευρωπαϊκοί κυβερνοχώρου», ανέφερε ο Υφυπουργός, τονίζοντας πως η Κύπρος, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση και αναπτύσσοντας ανθεκτικές και εύρωστες υποθαλάσσιες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, μπορεί να αποτελέσει πύλη δεδομένων προς την Ευρώπη καθώς και πυλώνα σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης και της προώθησης της επαγγελματικής κατεύθυνσης στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, για ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της ΕΕ και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις συνεχώς αυξανόμενες και εξελισσόμενες ανάγκες και προκλήσεις.

Σε γεύμα εργασίας που ακολούθησε, οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα ζητήματα των υβριδικών απειλών, της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης των πληροφοριών στο Διαδίκτυο, ειδικότερα σε κρίσιμες χρονικές συγκυρίες και καταστάσεις, όπως η σημερινή, τονίζοντας την ανάγκη μίας κοινής προσέγγισης για μετριασμό των φαινομένων αυτών αλλά και αντιμετώπιση των πολλαπλών αρνητικών συνεπειών τους για την οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ.

Τέλος, εγκρίθηκε η Υπουργική Δήλωση με θέμα «Γυναίκες στην Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία» η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση κοινών λύσεων για προώθηση ενός ανοικτού, δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη, με ίση και ανεξαρτήτως φύλου εκπροσώπηση και πρόσβαση σε επενδύσεις και χρηματοδότηση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο DigitalLife

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Other posts

Ubisoft: Δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα χρηστών στο πρόσφατο περιστατικό κυβερνοασφάλειας

Η hacking ομάδα Lapsus$ μάλλον βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η hacking ομάδα Lapsus$ από τη Νότια Αμερική ανέβαλε την ευθύνη για άλλο ένα περιστατικό εισβολής. Την περασμένη Πέμπτη, η Ubisoft ανέφερε ότι υπέστη ένα «περιστατικό κυβερνοασφάλειας»

Read More »

Το Ισραήλ δέχτηκε τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση μέχρι σήμερα

«Τις τελευταίες ώρες, εντοπίστηκε επίθεση distributed denial-of-service [DDoS] σε πάροχο επικοινωνιών, η οποία, είχε ως αποτέλεσμα, να εμποδίσει για μικρό χρονικό διάστημα την πρόσβαση σε έναν αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών τοποθεσιών» όπως των Υπουργείων

Read More »

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Anonymous χάκαραν ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και έβγαλαν στη φόρα 360.000 έγγραφα

Η ουκρανική ομάδα χάκερ Anonymous εισέβαλε στο Roskomnadzor, τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, και κυκλοφόρησε 360.000 αρχεία. Μεταξύ των εγγράφων που κυκλοφόρησαν από τους Anonymous, μερικά από τα

Read More »